Merk Bedford, type: OWLD
Carrosserie Allan
Bouwjaar 1945
Kenteken NB-33-35
Zitplaatsen 31
Soort bus Lijndienstbus
Naar SVA 1994
Werkgroep Brabant
Vorige eigenaar BBA 176, Merkus 19
Status Deze bus is momenteel niet rijvaardig

  Geschiedenis van deze bus

De voormalige BBA 176 kwam in 1945 in dienst bij de Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten en was voorzien van een door Allan uit Rotterdam gebouwde carrosserie. Hoewel het oorspronkelijke (vrachtwagen)chassis was gebouwd in normaalstuur uitvoering, maakte Allan er een zogenoemde frontstuurbus van. De stuurkolom werd hierbij min of meer rechtop gezet, waardoor de chauffeur naast de motor kwam te zitten.

Samen met zijn soortgenoten deed de bus dienst op de verschillende interlokale lijnen van de BBA en naar het schijnt werd dit type bus incidenteel ook wel voor toerritten gebruikt. Na ruim twaalf jaar trouwe dienst werd de bus afgevoerd en kwam hij terecht bij een verzamelaar van oude bussen. Van de plannen van deze persoon om zijn “oldtimers” op termijn allemaal te restaureren kwam helaas niets terecht. De meeste bussen stonden in de open lucht en uiteraard werd de conditie van de voertuigen daar niet beter van.

Nadat er over het voormalige BBA-busje al eerder contacten waren geweest met deze nieuwe eigenaar, resulteerde dit er in 1994 in dat de wagen door een particulier werd aangekocht. Hierna werd hij overgedragen aan de SVA, met de werkgroep Brabant als beheerder.

Uitvoerig onderzoek heeft uitgewezen dat, hoewel de bus in slechte staat verkeert, restauratie een haalbare zaak is. Belangrijk daarbij is dat bijvoorbeeld het interieur nog min of meer compleet aanwezig is. Het is overigens wel duidelijk dat deze restauratie, die inmiddels van start is gegaan, een langdurige zaak zal worden, waarvoor veel steun nodig zal zijn. Maar uiteindelijk zal ook dit voertuig ooit weer in zijn oude glorie zijn hersteld.